Dag van de Bedreigde Advocaat

Maandag 24 januari 2021 is de jaarlijkse ‘Dag van de bedreigde advocaat‘. Dit jaar staat deze dag in het teken van Colombia.

In 2011 richtte Hans Gaasbeek de stichting De Dag van de Bedreigde Advocaat op, ter herinnering aan de moordaanslag op vier advocaten in Madrid, bekend als 'Matanza de Atocha' (Bloedbad van Antocha) in 1977. Elk jaar op 24 januari vraagt de Stichting aandacht voor de wereldwijde problematiek van advocaten die systematisch worden belemmerd (of tot zwijgen gebracht, vervolgd of vermoord) in de uitoefening van hun beroep.

Een vrije en onafhankelijke advocatuur is vastgelegd in de UN Basic Principles on the Role of Lawyers. In veel landen op de wereld staat de rechtsstaat continue onder druk. Advocaten, rechters, openbaar aanklagers worden bedreigd of vervolgd.

Dit jaar staat de dag in het teken van advocaten uit Colombia die vanwege hun legitieme werkzaamheden in de problemen komen. In het kader van deze dag worden op maandag 24 januari wereldwijd verschillende events georganiseerd. Vanwege de door corona-maatregelen gebeurt alles in Nederland dit jaar online.

Petitie

De petitie, die wordt ondersteund door meer dan 30 internationale, Europese en nationale advocatenorganisaties, wordt gepresenteerd aan alle Colombiaanse ambassades. In Den Haag zal een kleine delegatie vanuit de VSAN en de AED de petitie overhandigen aan ambassadeur Fernando Grillo. In deze petitie wordt een dringende oproep aan de Colombiaanse overheid gedaan te garanderen dat advocaten in Colombia zonder problemen hun werk kunnen doen.

Online lezing

Aansluitend om 17.00 uur spreekt de Colombiaanse mensenrechtenadvocaat Jorge Molano voor een groep jonge Nederlandse advocaten. Molano
verleent juridische bijstand aan de slachtoffers van mensenrechtenschendingen in Colombia. Deze lezing wordt georganiseerd door Lawyers for Lawyers, deelname is mogelijk door een mail te sturen naar info@lawyersforlawyers.nl. Meer informatie over de lezing vindt u hier.

Colombia

Colombia staat bekend als het meest dodelijke land om de mensenrechten te verdedigen. Advocaten in Colombia, met name diegenen die mensenrechtenzaken behandelen of slachtoffers bijstaan van misdaden gepleegd door (voormalige) Colombiaanse leger- of staatsfunctionarissen, ondervinden al jaren intimidatie, hinder en oneigenlijke inmenging bij het uitoefenen van hun beroep. Dagelijks worden advocaten met de dood bedreigd en aangevallen. Ook worden advocaten regelmatig onrechtmatig afgeluisterd. De veiligheidsmaatregelen die door de autoriteiten worden ingesteld ter bescherming van de Colombiaanse advocaten zijn vaak ontoereikend, waardoor advocaten het risico blijven lopen om vermoord te worden.

Meer informatie?

Bent u geïnteresseerd in deze en andere internationale activiteiten van de VSAN i.s.m. de AED? Of wilt u weten hoe u zich als VSAN-lid hiervoor zou kunnen inzetten? Neem dan contact op met ons: info@vsanadvocaten.nl

VSAN advocaten bij ambassade Colombia, DBA 24 januari 2022