Kabinet presenteert hervormingsplannen rechtsbijstand
Datum publicatie: 1-3-2017 09:57:59
Minister Blok van Veiligheid & Justitie heeft een wetsvoorstel gepresenteerd voor hervorming van de gefinancierde rechtsbijstand. Met de voorgestelde maatregelen omarmt het kabinet grotendeels het advies van de commissie-Wolfsen. Het wetsvoorstel is op 16 februari 2017 in consultatie gegaan. De VSAN komt nog met een inhoudelijke reactie. Hier leest u de kabinetsplannen terug.
De belangrijkste maatregelen die het kabinet voorstelt zijn de volgende:
- De Raad voor Rechtsbijstand en het Juridisch Loket worden samengevoegd tot één organisatie.
- Deze “RvR nieuwe stijl” bepaalt in belangrijke mate welke rechtshulp in de eerste lijn wordt geboden en welke geschillen toevoegwaardig zijn.
- Het systeem van High Trust blijf in stand.
- De eerstelijns rechtshulp wordt versterkt. Het Juridisch Loket mag 'aanvullende rechtshulp' gaan verrichten (geven van advies, voeren van bezwaarprocedures). Voor deze aanvullende rechtshulp geldt een eigen bijdrage.
- Een rechtzoekende stroomt door naar de ‘tweede lijn’ voor een toevoeging van een advocaat of mediator als dat de beste oplossing is. Bij twijfel hierover wordt een zogeheten oriëntatietoets verricht en volgt mogelijk een oriëntatiegesprek.
- Bij echtscheidingszaken wordt een oriëntatiegesprek verplicht.
- De trajecttoevoeging wordt mogelijk gemaakt (één toevoeging voor meerdere zaken). Dit zou moeten gaan gelden voor echtscheiding en multiproblematiek. Mogelijk ook voor asiel.
- Bij multiproblematiek kan een voorwaarde worden verbonden aan de toevoeging, bijvoorbeeld dat de rechtzoekende zich meldt voor een intake bij de gemeentelijke schuldhulpverlening of bij maatschappelijk werk.
- De vergoeding per punt aan rechtsbijstandsverleners blijft 105,61 euro.
- Bij echtscheidingszaken wordt uitgegaan van het gezinsinkomen en het gezinsvermogen (inclusief overwaarde eigen woning).
Sommige voorstellen moeten nog nader worden uitgewerkt in AMvB's. Voor wat betreft de vergoedingen per zaak zal de Commissie Van der Meer later dit jaar advies uitbrengen. Deze commissie zal ook bekijken of en hoe de trajecttoevoeging vorm kan krijgen voor respectievelijk echtscheiding, asiel en multiproblematiek en wanneer de trajecttoevoeging een geëigend middel is.
Wat is uw eerste reactie op de kabinetsplannen? Doe mee aan de poll op onze website.